vineri, 2 aprilie 2021

Noua eticheta energetica | categorii noi si cod QR




Din data de 1 martie 2021 Uniunea Europeana a impus schimbarea etichetei energetice, initial pentru patru categorii de produse: frigidere si congelatoare, masini de spalat rufe, masini de spalat vase si televizoare (incluzand alte tipuri de monitoare).


Ce inseamna schimbarea etichetei energetice?

Pentru a-i ajuta pe consumatori sa isi reduca amprenta de carbon si consumul de energie s-a renuntat la acel + care aparea in dreptul clasei A, iar acum clasarea se va face de la A la G, pana in 2021 fiind de la A la D. 



U.E. doreste sa impulsioneze producatorii de electrocasnice sa dezvolte tehnologii noi pentru a atinge clasa energetica A. Pe langa noile norme legate de eticheta energetica exista si prevederi in legatura cu proiectarea ecologica. Acestea se refera, in special, la cerintele minime de eficienta energetica.

Si alte produse o sa fie reclasificate in anii ce urmeaza, instalatiile de incalzire a incintelor, aparatele de aer conditionat, uscatoarele de rufe etc.

Noua eticheta energetica va evualua produsele de uz caznic la o scara mult mai larga si va simplifica diferentierea dintre acestea.

Codul QR



Un mare plus a noilor etichete energetice este plasarea unui cod QR in partea de sus a etichetei. Prin scanarea acestuia, cu telefonul mobil, se pot obtine usor informatii despre produs.

Vor urma etichete noi pentru becuri si lampi cu surse de lumina fixe la 1 septembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu