miercuri, 15 iulie 2015

Etichetare energetica si directiva ErP

"In acest an va intra in vigoare Directiva Europeana ErP (Energy related Products) dedicata echipamentelor pentru Incalzirea spatiului si a apei, o directiva care va aduce schimbari majore si in pietele de profil din Romania (centrale termice, boilere, pompe de caldura).
Mai multe detalii despre Directiva ErP, etichetele energetice si responsabilitatile producatorilor / distribuitorilor / instalatorilor gasiti pe site-ul: http://www.ariston.com/ro/.

La doi ani de la publicare (Septembrie 2013) reglementarile Directivei intra in vigoare si implica etichetarea energetica sau chiar interzicerea comercializarii pe piata europeana a unor echipamente ce nu asigura un minim de eficienta energetica stabilit.
Asa cum poate ati observat in cazul aparatelor de aer conditionat, unde Directiva ErP a fost aplicata inca din 2013, din doi in doi ani aceste standarde de eficienta se inaspresc, tintind spre echipamente cu o eficienta cat mai ridicata.
Reglementarile echipamentelor pentru “Incalzire si Incalzire apa” vor intra in vigoare din data de 26.09.2015 si vor viza doar echipamentele introduse pe piata europeana dupa aceasta data. Produsele prezente in piata inainte de aceasta data si/sau deja disponibile in magazinele/depozitele distribuitorilor pot fi vandute si instalate in continuare, chiar daca nu sunt conforme noilor standarde:

Eticheta energetica
Etichetarea energetica – echipamentele pentru incalzire domestica si incalzirea apei vor fi insotite de o Eticheta Energetica, eticheta ce va indica clasa energetica si cei mai importanti indicatori de performanta, toate aceste valori fiind masurate in baza unor noi standarde unice impuse.
Exista mai multe etichete energetice, in functie de tipul de produs si functiile acestuia, clasele A, A++ si A+++ indicand clasele energetice cele mai performante.
Sunt doua clasificari diferite pentru incalzire si apa calda, pentru produsele care indeplinesc ambele functii eticheta va contine ambele clasificari. In plus, eticheta energetica va oferi si alte informatii folositoare in alegerea produsului cel mai eficient energetic si cu cel mai redus impact asupra mediului (de ex: consum de curent, zgomot, etc).


Energy Related Products (ErP)
Ecodesign  ErP – reglementarile ErP stabiliesc un minim de eficienta energetica pe care echipamentele pentru incalzirea spatiului si a apei trebuie sa le respecte pentru a primi Certificarea CE si a putea fi comercializate pe piata europeana. Noile standarde vor exclude de pe piata tehnologiile mai putin performante, ridicand eficienta energetica a echipamentelor de pe piata.

In cazul boilerelor electrice, Directiva ErP aduce in acest an obligativitatea Etichetei Energetice si interzicerea comercializarii produselor cu clasa energetica F sau inferioara.
Pentru centralele termice, ErP va interzice comercializarea echipamentelor ce nu asigura o anumita eficienta energetica, practic dupa data de 26.09.2015 putand fi aduse pe piata europeana doar centrale termice in condensare.
In plus, centralele termice vor fi influentate si de Directiva ErP dedicata pompelor de circulatie, care in acest an implica in eficientizarea energetica si pompele incluse in produse, deci si cele aflate in componenta centralelor termice. Conform acestei directive, incepend cu 01.08.2015 nu mai pot fi aduse pe piata europeana centrale termice care nu contin pompe cu eficienta ridicata (complet modulanta)."


Sursa: Ariston Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu