miercuri, 8 august 2012

Sisteme aer conditionat multi-split


Sistemele de aer conditionat multi-split folosesc o singura unitate externa la care se pot conecta doua pana la patru unitati interioare. Unitatile interioare vor functiona in acelasi mod, pentru racire sau pentru incalzire. Aceste sisteme au marele avantaj de a fi economice. Totusi imposibilitatea reglarii unei unitati interioare pe racire iar a altei unitati interioare pe incalzire reprezinta un dezavantaj. Dar ramane totusi o solutie buna pentru climatizarea spatiilor la temperaturi si puteri diferite in fiecare incapere. Unitatile interioare pot fi mai mici sau mai mari in functie de marimea spatiului pe care-l deserveste.


sistem multi-split
Suprafata de acoperire pentru sisteme multisplit


Sistemele de aer conditionat multi-split pot fi folosite atat pentru cladiri rezidentiale cat si pentru cladiri comerciale.

Sistemele multi-split sunt produse si folosite in intreaga lume. Alegerea unui anumit sistem se face in concordanta cu suprafata, numarul de camere ale cladirii si conditiile climatice pe care dorim sa le obtinem. Acest tip de sisteme variaza considerabil de la producator la producător. Diferentele majore apar la nivelul de zgomot si de tipul de unitati interioare utilizate.

Sistemele de aer conditionat multi-split  au inceput sa aiba cautare in ultimii 5-10 ani si sunt apreciate in mod special pentru faptul ca sunt mai economice, avand o singura unitate externa.

Sistemul master si slave

Una dintre unitatile interioare este prevazuta cu regulator de temperatura / senzor si actioneaza ca master iar celelalte unitati doar preiau informatii si comenzi actionand ca slave. Prin urmare, toate unitatile interioare vor functiona in paramerii unitatii master. Acest tip de configurare este potrivit camerelor de acelasi gen in care diferentele de temperatura sunt minore. Ele nu sunt potrivite pentru camere ce au caracteristici dimensionale si climatice diferite deoarece unitatea master va inregistra temperatura aerului pentru o camera numai, celelalte camere se vor supraraci sau supraincalzi.

Sistemul cu unitati interioare independente

Acest sistem  foloseste o singura unitate exterioara la care sunt conectate mai multe unitati interioare ce functioneaza in regim independent. Ce inseamna? Fiecare unitate interioara poate fi setata individual in functie de caracteristicile incaperii. Dar nu vor putea funtiona decat doar pe mod de racire sau incalzire deoarece compresorul unitatii exterioare nu poate asigura decat un singur mod.

sisteme multi-split
Sistem multi split pentru mai multe incaperi


Sisteme de volum variabil al agentului frigorific (VRV)

Folosind tot o singura unitate externa, sistemul VRV poate asigura nivele de temperatura total diferite  in incaperi, in functie de necesitatile spatiului. De fapt, în cazul în care o parte a unei cladiri necesita racire si o alta parte necesita incalzire sistemul lucreaza cu recuperator de caldura ce va fi distribuita in zona de cladire ce trebuie incalzita. Tehnologia acestui tip de sistem de aer conditionat a fost promovata in anul 1982 de catre firma DAIKIN. Mergand pe “conceptual modular” 36 de unitati interioare pot fi conectate intr-un singur circuit frigorific.
Avantajele sistemelor multi-split:

  • Eficienta energetica superioara; 
  • Functionare la capacitate ridicata; 
  • Posibilitati multiple de configurare si combinare a unitatilor interioare; 
  • Unitati interioare de diferite tipuri si capacitate; 
  • Lungime redusa a traseului frigorific; 
  • Dimensiuni reduse, design modern si instalare rapida.

In concluzie, sistemele multi-split asigura climatizarea unei intregi cladiri fara un consum de energie exagerat, fara risipa de traseu frigorific si fara a afecta aspectul exterior al cladirii prin montarea numeroaselor unitati externe. Reprezinta solutia ideala pentru o locuinta mare sau pentru un ansamblu de birouri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu