joi, 9 august 2012

Centrale termice cu tiraj natural


Centralele termice cu tiraj natural folosesc combustibil solid (carbune, lemne) sau gaz. Acestea asigura atat incalzirea locuintelor cat si prepararea apei calde menajere. Randamentul centralelor termice pe combustibil  solid este intre 85-89%, iar al celor pe combustibil gazos este de aproximativ 92%.

Costul redus al combustibililor solizi si gazosi reprezinta un avantaj in folosirea centralelor termice cu tiraj natural. Insa trebuie sa se ia in calcul faptul ca nivelul de umiditate al combustibilului determina puterea calorica. Astfel, la o umiditate de 50% a lemnului, puterea calorica este slaba, de aproximativ  2kWh/kg, pe cand lemnul uscat poate avea o putere calorica de pana la 4,5kWh/kg.

centrale termice
Centrale termice cu tiraj natural

Arderea combustibilului nu ar putea avea loc fara prezenta aerului. De aceea centralele termice cu tiraj natural trebuie montate intr-o incapere spatioasa, aerisita permanent. Evacuarea gazelor se face prin montarea unui cos de evacuare cu iesire in exterior.

Centralele termice cu tiraj natural pe combustibil solid sunt indicate in zonele care nu sunt racordate la rateaua de gaze natural.

Dezavantaje:

  • Necesitatea unei incaperi speciale pentru montarea unei centrale termice cu tiraj natural. Necesarul de aer pentru functionarea corecta a acestui tip de centrala obliga utilizatorul la montarea centralei intr-un spatiu larg, eventual o magazie, un sopron.
  • Investitie initiala mare. Centralele termice pe combustibil solid au in componenta o serie de subansamble exterioare (cazan, pompe circulatie, vase expansiune, puffere, cos de evacuare, sisteme de siguranta) care nu intra in pretul centralei si trebuie montate de catre specialisti.
  • Daca centrala foloseste combustibil solid clasic (lemn, carbune) apare necesitatea incarcarilor repetate. Exista centrale termice cu incarcare automata care folosesc pelete (granule sub forma de capsule obtinute prin umezirea si presarea rumegusului sau altor deseuri marunte). Deocamdata, la noi in tara, acest tip de combustibil este destul de scump.

Centralele termice cu tiraj natural pe gaz sunt recomandate pentru locuintele familiale (case sau apartamente). Capacitatea centralei trebuie aleasa in functie de marimea locuintei. Asemeni centralelor pe combustibil solid, centralele termice cu tiraj natural pe gaz asigura necasarul de caldura si apa calda menajera al lociuntei.




Centralele termice cu tiraj natural pe gaz nu se vor amplasa in spatii de locuit (sufragerii, dormitoare) sau in spatii de depozit (camara, debara). Asemeni celor pe combustibil solid, au nevoie de oxigen pentru intretinerea arderii.

Arzatoarele de combustibil  trebuie prevazute cu dispozitive de siguranta minime care sa realizeze blocarea alimentarii la:

• stingerea flacarii;
• nerealizarea aprinderii;
• existenta flacarii inaintea admisiei combustibilului;
• presiuni ale gazului sub limita admisa;
• intreruperea alimentarii cu energie electrica.

Centralele termice cu tiraj natural au un pret scazut si un randament destul de ridicat daca sunt respectate normele de utilizare si intretinere. Reprezinta o investitie buna pentru cei care doresc un confort maxim la preturi minime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu