marți, 14 august 2012

Filtre de aer


Filtre de aer


In mediul inconjurator exista o multime de elemente mai mult sau mai putin daunatoare fiintelor. Cu alte cuvinte, respiram un aer incarcat de tot felul de noxe pe care prea putin le constientizam. Ne dam seama ca respiratia devine greoaie, obosim usor, avem stari proaste, dureri de cap, ameteli, senzatii de disconfort general. Cu preponderenta  in orase, aerul poluat de gaze de esapament, fumul de tigara, mirosul de alcool, scurgerile de gaze, mirosurile alimentare si nealimentare din cele mai diverse creeaza discomfort in respiratie. Cu timpul pot aparea afectiuni respiratorii grave, scaderea rezistentei organismului, imbatranire precoce, reducerea capacitatii intelecuale, infectii aerobe.

Pentru a ne pastra un organism sanatos trebuie sa evitam mediile cu un aer viciat cum ar fi barurile, localurile, halele industriale, strazile si bulevardele aglomerate. Pentru a impiedica vicierea aerului in spatiul in care locuim sau ne desfasuram activitatea, este indicat sa folosim echipamente pentru improspatarea si curatarea permanenta a aerului pe care-l respiram.

Sistemele de climatizare (aer conditionat, ventilatie) au in componenta filtre de aer care pot fi de mai multe tipuri.
In continuare va prezentam cele mai importante tipuri de filtre de aer care se folosesc la instalatiile casnice sau industriale.

FILTRU DE CARBUNE ACTIV. Contine un strat de carbon activ ce retine praful, bacteriile, mirosul de tigara si un strat electrostatic ce absoarbe mirosurile neplacute.

FILTRU FOTOCATALIZATOR.  Expunerea filtrului la soare are efect de regenerare. Inlatura o multitudine de mirosuri neplacute, ex. mirosul de tutun.

FILTRU ELECTROSTATIC. Genereaza un camp electrostatic puternic  ce retine impuritatile din aer. In filtrul electrostatic sunt distruse bacteriile, sporii si particulele organice, este retinut praful uscat, fumul de tigara si orice alt tip de praf.

FILTRU CATECHIN. Cu un extract natural din ceai verde denumit Catechin. Catechin este un compus al frunzelor de ceai verde cunoscut ca anti-cancerigen, anti-virus, anti-alergic etc. Acest filtru va impiedica dezvoltarea bacteriilor si va retine mirosurile. Este un filtru lavabil. Se poate curata sub jet de apa.

FILTRU 3 IN 1.  Asigura 3 tipuri de protectie. (1) protectie anti-alergeni (polen, insecte mici, etc), (2) protectie anti-virus, (3) anti-bacterian si anti-mucegaiuri (bacteriile Staphylococcus Aureus, mucegaiuri si ciuperci).

FILTRU CU IONI NEGATIVI. Neutralizeaza ionii pozitivi. Ionii negativi din natura sunt soldateii de sacrificiu ai vietuitoarelor. Acestia sunt generati de razele soarelui, de valurile marii sau de caderea apei in cascada. Impuritatile aerului sunt ionizate pozitiv, sunt mai usoare si de aceea se gasesc suspendate in aer. Particulele incarcate pozitiv ca polenul, praful, sporii de mucegai se neutralizeaza cu ionii negativi, devin mai grele si vor cadea pe sol. Prin aceasta neutralizare a ionilor se realizeaza purificarea aerului.

Un filtru cu ioni negativi este un dispozitiv electric care elibereaza in aer particule de ioni negativi (molecule care au unul sau mai multi electroni liberi, in consecinta cu o sarcina electrica negativa). Primul dispozitiv de acest gen a fost creat in jurul anului 1918 de catre inventatorul rus Alexander Chizhevsky.

FILTRU HEPA. Utilizat pentru retinerea particulelor foarte fine - submicronice, aflate in suspensie in aer. Creat pentru spatii care necesita o foarte inalta puritate a aerului.

FILTRU ULPA. Acesta asigura o puritate a aerului de pana la 99,999995%. Se utilizeaza in cercetari spatiale sau in medii sterile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu