marți, 21 august 2012

Casa Verde


Casa Verde poate fi o realitate

Energia naturii poate patrunde in casa fiecaruia prin programul Casa Verde!

Ce repezinta programul "Casa Verde"?

Programul  Casa Verde a fost lansat de catre Administratia Fondului de Mediu (AFM) si prevede instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energia regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.

Programul Casa Verde se adreseaza persoanele fizice care doresc  sa foloseasca surse regenerabile de energie contribuind astfel la protejarea mediul inconjurator. O parte din suma cheltuita pentru achizitionarea de sisteme care folosesc energie regenerabila, nepoluanta va fi decontata de catre stat. In functie de sistemul ales, statul va plati o suma fixa sub forma de subventie astfel:

  • pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
  • pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
  • pana la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe baza de peleţi, brichete, tocatura lemnoasa, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.


program casa verde
Programul Casa Verde



Cum puteti participa la acest program?

In primul rand trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:

·        - nu aveti obligatii restante la bugetul de stat sau bugete locale;
·        - sunteti persoana fizica si proprietar(a) al unui imobil pe teritoriul Romaniei;
·        -nu ati fost sanctionat pentru daunarea mediului.

Apoi alegeti sistemul potrivit locuintei dumneavoastra. Cel mai bine ar fi sa apelati la o firma specializata care va poate acorda consultanta  si va poate indruma catre solutia ideala. Intocmiti dosarul care va fi depus la Agentia pentru Protectia Mediului din judetul in care se afla locuinta. Dosarul va fi insotit de cererea de finantare nerambursabila.

Documente necesare pentru intocmirea dosarului:

  • cerere de fi nanţare nerambursabila tip;
  • declaraţie pe proprie raspundere;
  • extras de cont ce atesta contul bancar al solicitantului;
  • copie a carţii de identitate;
  • extras de carte funciara care sa ateste dreptul de proprietate asupra imobilului care va beneficia de investiţie;
  • certificat fiscal în original eliberat de primaria unde domiciliaţi care sa ateste ca benefi ciarul nu are datorii catre bugetul local;
  • plic A4.

Pentru a beneficia de subventii  in cadrul programului Casa Verde puteti opta pentru centrale cu peleti, pompe cu caldura sau panouri solare. Rolul panourilor solare  este acela de a incalzi apa necesara locuintei cu ajutorul energiei solare. 

Daca instalatia este prevazuta cu un rezervor de stocare a energiei, se poate asigura incalzirea cladirii numai cu energie solara.


program casa verde
Casa Verde


Centralele pe peleti sunt foarte eficiente, cu un randament mare si sunt si ecologice in acelasi timp.  Peletii sunt obtinuti prin presarea puternica a rumegusului amestecat cu un liant. Densitate energetica a peletilor este dubla fata de cea a lemnului verde. Puterea lor calorica atinge 4500 kcal/kg , umiditatea este foarte mica sub 8%. Emisia de fum la arderea peletilor este foarte redusa. Pot fi utilizati si la seminee in interiorul unei locuinte.

Daca alegeti o pompa de caldura veti fi surprinsi de simplitatea principiului de funcionare. Pompa de caldura foloseste un lichid care atinge punctul de fierbere la o temperatura foarte mica, acesta este introdus intr-un circuit care se evapora, se comprima, condenseaza si se destinde. Caldura este captata din mediul inconjurator (apa, aer, sol).

Indiferent ce sistem alegeti dintre cele mentionate mai sus,  dupa achitare si montare veti depune dosarul si puteti primi cea mai mare parte din suma inapoi, in unele cazuri chiar pe toata, daca nu veti depasi plafonul subventiei.

2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Pe 2012 programul nu pare a fi pornit. Stiti altceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua

      Intr-adevar, pentru 2012 nu a fost inca anuntata data lansarii programului.

      Pentru mai multe informatii va rugam accesati http://www.finantare.ro/programul-casa-verde-2012-persoane-fizice.html

      Ștergere