luni, 20 august 2012

Cazane termice


Un cazan este un recipient inchis, cu volum mare, folosit pentru incalzirea apei. Lichidul incalzit sau vaporizat poate avea rol de agent termic la incalzirea centrala sau in diferite aplicatii termice industriale. Cu ajutorul unui schimbator de caldura, agentul termic este folosit si pentru a produce apa calda menajera.

Un cazan este dotat cu arzator. Caldura rezultata in urma arderii combustibililor este preluata de apa care circula prin tevi montate langa peretii focarului.

Capacitatea si puterea cazanului depind de marimea spatiului care trebuie incalzit. O locuinta individuala (casa, apartament) va folosi un cazan de putere relativ mica, ca parte componenta a instalatiei de tip centrala termica murala.

Pentru incalzirea mai multor cladiri, de exemplu un ansamblu de locuinte sau un centru comercial se folosesc cazane de putere mare, constructia obisnuita fiind ignitubulara (prevazuta cu un cilindru prin care trec mai multe tevi strabatute de flacara, pentru vaporizarea apei), cu volum mare de apa. Presiunea apei din cazan nu trebuie sa depaseasca 10 bar, iar temperatura sa nu se ridice peste 95°C. Pentru incalzirea unor zone mari (orase) se apeleaza la cazanele termocentralelor urbane.

Puterea nominala a unui cazan termic trebuie sa fie calculata tinand cont de pierderile de caldura din spatiul incalzit si de necesitatile pentru prepararea apei calde menajere, dar nu trebuie supradimensionata puterea, pentru ca aceasta ar duce la gudronarea si umezirea excesiva a cazanului.

Cazanele se clasifica in functie de combustibilul folosit, si anume:

  • Cazane pe combustibil solid (lemn sau carbune);
  • Cazane pe combustibil lichid (motorina);
  • Cazane pe combustibil gazos (gaze, GPL);
  • Cazane electrice.

O alta clasificare se poate face in functie de materialul din care sunt confectionate: din otel sau din fonta.

Cazanele din fonta sunt echipate, in general, cu elementi usor de montat, ceea ce permite o interventie rapida in cazul deteriorarii unuia sau a mai multor elementi. 

Fonta este materialul perfect pentru a permite un transfer corect de caldura cu eficienta maxima. Fonta de calitate, de asemenea, confera o excelenta rezistenta impotriva coroziunii si da o viata extraordinar de lunga cazanelor din fonta.

Cazanele pe combustibil lichid sau gazos se comercializeaza cu arzator incorporat sau fara arzator, daca puterea cazanului este mai mare de 50kw.
Arzatoarele pot fi de tip atmosferic sau cu aer insuflat (focar presurizat).

Cazanele cu flacara intoarsa in focar au un randament deosebit de ridicat daca sunt echipate cu arzator cu aer insuflat (gaz, motorina). Randamentul acestor cazane poate depasi 100%, daca se respecta normele de functionare si intretinere.

cazan termic cu flacara intoarsa
Cazane din otel cu flacara intoarsa


Cazanele din fonta cu arzator atmosferic pot functiona si la temperaturi joase, asigura o temperatura uniforma si reduce noxele.

Arzatoarele atmosferice au ca principiu utilizarea energiei cinetice a gazelor sub presiune (principiul Venturi), in scopul realizarii unui amestec aer aspirat/gaze.

Arzatoarele atmosferice sunt ideale atat pentru montaj fix, dar si pentru aplicatii unde se cer arzatoare portabile.

Arzatoarele atmosferice pot fi aprinse manual, direct (cu electrod pentru scanteie) sau cu arzator pilot; sesizarea flacarii se face prin sonda (electrod) de ionizare, celula UV.

Puterea termica a unui arzator atmosferic depinde de presiunea gazelor, de marimea duzei de retentie, de presiunea sau contrapresiunea din camera de combustie, dar si de modul in care se monteaza arzatorul pe ambrazura camerei de combustie.

Puterea termica creste considerabil daca se utilizeaza o duza de retentie adecvata si daca se mentine un tiraj corespunzator (0,5 mbari si chiar mai mult).

In cazul alimentarii cu gaze la presiuni de peste 2 bari, acest tip de arzatoare pot realiza puteri termice superioare.


cazan  fonta
Cazan fontaViessmann


Arzatoarele atmosferice sunt simple, usor de montat, reglat si intretinut, costul investitiei fiind redus.

Caracteristici:
  • investitie redusa;
  • robuste si simplitate;
  • usor de montat;
  • aprindere directa prin scanteie, prin flacara pilot sau manuala;
  • functionare manuala sau in regim automat;
  • intretinere minima.

Mai multe detalii tehnice si oferte de preturi referitoare la cazanele termice cu tiraj natural le puteti gasi aici. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu