joi, 5 iulie 2012

Sisteme solare

Cei mai multi dintre noi nu isi pot imagina ca resursele de energie pe care ne-o pune natura la dispozitie nu sunt nici pe departe epuizate. Procedeele de obtinere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, cum ar fi carbune, petrol si gaze naturale, duc la poluarea aerului cu dioxid de carbon, oxizi de azot si oxizil de sulf ceea ce contribuie la schimbarile climatice. Soarele ne furnizeaza energie fara emisii de gaze daunatoare atmosferei. Sistemele de captare a energiei solare reprezinta o alternativa inepuizabila de obtinere a energiei termice si electrice necesare omenirii.

Imagineaza-ti un camp de panouri solare ce functioneaza in locul unei termocentrale. Exista doua modalitati principale de captare si transformare a energiei solare, cu ajutorul celulelor fotovoltaice (PV) si folosirea tehnologiei de concentrare a energiei solare (CSP). 


Pachet solar cu convectie naturala Casa Verde 


Energia furnizata de soare (anual 1,5 × 1018 kWh)  depaseste cu mult necesarul omenirii. In anul 2006 omenirea a consumat de 15.000 de ori mai putina energie (1,0 × 1014 kWh/an).  Din aceasta energie, aproximativ 1,1 × 1018kWh este emisa  sub forma de lumina. Cu ajutorul celulelor fotovoltaice, o parte din energia solara este convertita in energie electrica. Un avantaj impotant este producerea acestei energii electrice local, ca atare aceasta duce la reducerea incarcarii liniilor de transport nationale si reduce dependenta consumatorilor de energiile fosile. 

Celulele fotovoltaice  transforma lumina soarelui direct in energie electrica. Acestea sunt utilizate in mod curent pentru a furniza energie diferitelor dispozitive uzuale cum ar fi ceasuri, ochelari de soare sau rucsacuri, dar si pentru  alimentarea cu energie a asezarilor urbane sau rurale.

Sistemele solare sunt folosite ca alternativa a centralelor termice clasice, fiind formate din panouri solare. 

Sistemele solare au un randament cu 30% mai mare decat sistemele cu panouri solare clasice. Sistemele solare au in componenta tuburi cu pereti dubli. Spatiul dintre peretii tuburilor este vidat, iar apa circula prin tuburile interioare. Sistemele solare furnizeaza apa calda si poate contribui la incalzirea imobilelor.

Vidarea tuburilor contribuie la izolare, iar forma rotunda a tuburilor permite ca razele soarelui sa patrunda in panoul solar din mai multe directii. Acestui fenomen se datoreaza si randamentul mai mare fata de panourile solare plane. 

Tubul exterior este transparent, fabricat dintr-o sticla speciala cu duritate mare, din siliciu si bor, iar tubul interior este tratat pentru o buna absorbtie de caldura si lumina. Panourile solare cu tuburi vidate trebuie curatate periodic din cauza depunerilor (praf, frunze, zapada, crengi etc.) ce pot intra printre tuburi si pot impiedica patrunderea luminii solare. Avantajul sistemului solar il reprezinta faptul ca in caz de deteriorare a tuburilor se poate inlocui doar tubul deteriorat, nefiind necesara inlocuriea intregului sistem.


sistem solar
Panou solar
Panourile solare cu tuburi vidate functioneaza intre 0 si 8 bar presiune si sunt folosite in sisteme cu circuit inchis sub presiune, impreuna cu un vas de expansiune, de obicei pentru  producerea de apa calda menajera dar si pentru alte necesitati termice. Materialele folosite la panourile solare trebuie sa fie rezistente la coroziune. Tevile folosite la panourile solare sunt fabricate din cupru de inalta calitate, tuburile din sticla, suprafata colectoare din materiale inoxidabile, iar elementele de prindere si de suport a panourilor solare din otel inoxidabil.

La sistemele de panouri solare tip Drain back, trebuie sa tinem cont de depunerile de calcar daca sistemul contine apa, si de posibilitatea de inghet. Pentru a preveni aceste fenomene, in panourile solare se foloseste un antigel special. Dar trebuie urmarita functionarea sistemului, deoarece antigelul dupa o anumita temperatura devine acidulat. Automatizarea sistemelor de panouri solare controleaza si regleaza parametrii de functionare a instalatiei.  

Prin panourile solare legate in serie sau paralel, putem forma campuri de captare de diferite capacitati. 

In panourile solare volumul lichidului este foarte mic 4 nm, intr-un panou solar de 30 de tuburi se regaseste doar 1 litru de lichid care cu ajutorul pompei ajunge in locul de depozitare, adica in boiler. Daca temperatura este mai mare in panoul solar decat in boiler atunci pompa porneste si impinge apa calda in boiler iar cea rece in panou. 

Tinand cont de factorul clima, la noi in tara sistemul de panouri solare nu este suficient pentru asigurarea necesarului de apa calda menajera si de incalzire a locuintei. Acesta va functiona in paralel cu o instalatie conventionala, cu atat mai mult daca este vorba de o costructie a carei izolatie termica nu ne permite sa incalzim toata casa numai cu ajutorul sistemului solar. Chiar daca cerul este innorat uneori, energia solara captata asigura 60-70% din costurile combustibililor clasici.

Prompt Service Clima va ofera o gama larga de sisteme de panouri solare cu preturi cuprinse intre 819 lei/panou  si 12.700 lei/sistem complet de panouri solare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu