luni, 7 mai 2012

Montaj aer conditionat


Unitatea interioara si unitatea exterioara sunt cele 2 elemente componente ale unui aparat de aer conditionat.
Unitate interna aer conditionat
Unitate interioara aer conditionat


Unitate externa aer conditionat
Unitate exterioara aer conditionat       

Inaintea efectuarii montajului este necesara stabilirea locului de montaj, fiind esentiala o analiza a locatie unde se va amplasa unitatea exterioara si unitatea interioara a aparatului pentru ca montajul sa se realizeze in parametri corecti, iar sistemul sa functioneze la capacitate optima. O amplasare gresita a componentelor aparatului de aer conditionat poate duce la disfunctionalitati grave, astfel trebuie sa se tina cont de o serie de reguli.

Etapele standard pentru montaj aer conditionat sunt:

Pozitionarea-fixarea unitatii interioare (se va pozitiona cat mai aproape de tavan in asa fel incat debitul de aer sa nu bata direct persoanele aflate in incapere iar dispersia fluxului de aer sa nu fie blocata de nici un fel de obiect;  se  fixeaza in perete cu holzsuruburi cadrul metalic de prindere de care se prinde unitatea interioara);

  • Pozitionarea-fixarea unitatii exterioare(se va tine cont de pozitionarea fata de soare pentru ca acesta sa nu bata direct in unitate si de accesibilitatea montarii si eventualelor interventii; se fixeaza pe un cadru de tip consola).
  • Efectuarea gaurilor de trecere (se executa strapungerea prin perete pe unde va trece traseul frigorific (tevi de cupru, cablu electric, furtun de drenaj).
  • Pozitionarea-racordarea traseului frigorific (traseul frigorific poate fi imbracat cu canal de mascare din PVC pentru un aspect estetic, iar in exterior  trebuie sa fie bine izolat, in cazul unui traseu mai lung fixat de perete pentru a impiedica ruperea tevilor; este important ca traseul sa fie inclinat pe toate segmentele sale pentru a se efectua scurgerea de condens dinspre unitatea interioara spre cea exterioara)
  • Verificare etanseitate circuit-vidare (se videaza traseul frigorific folosind o pompa de vid; un montaj aer conditionat fara pompa de vid duce la o functionare defectoasa ce scade randamentul aparatului de aer conditionat cu 50%).
  • Conexiuni electrice-automatizare;
  • Deschiderea circuitului (unitatea exterioara vine cu rezerva de agent frigorific, iar umplerea instalatiei se face prin deschiderea valvei atasate unitatii).
  • Alimentarea aparatului;
  • Pornirea si verificarea parametriilor de functionare;
  • Instruirea clientului privind modul de utilizare al aparatului.
  • Pentru garantia montajului si buna functionare a sistemului,se recomanda montarea unui aparat de aer conditionat la nivel profesionist, de catre o firma de profil cu tehicieni atestati, specializati in aceasta activitate. Nu trebuie lasate persoane neautorizate sa se implice in operatiuni de realizarea a montajului echipamentelor de climatizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu