marți, 13 noiembrie 2012

Tiraj fortat si tiraj fortat in condensatie


Notiunile "tiraj natural", "tiraj fortat" si "tiraj fortat in condensatie" descriu modalitatea de procurare a aerului necesar arderii si evacuarii aerului viciat.

Cel mai important in alegerea unei centrale este sa cunoasteti tipul de tiraj al acesteia (modul de eliminare a noxelor): daca este centrala cu tiraj natural sau centrala cu tiraj fortat.

La centrala cu tiraj natural, care se va racorda prin intermediul unui racord (flexibil sau rigid) la un cos de fum, noxele sunt eliminate singure; pe cand la cea cu tiraj forţat aceasta operatiune se face prin intermediul unui ventilator, fara a fi necesar un cos de fum, doar prin intermediul unui kit de evacuare in exterior. Astfel, centralele cu tiraj fortat pot fi considerate mai de calitate, deoarece ofera un plus de siguranta, oferind o modalitate mai buna de eliminare a noxelor.

centrale termice - tiraj fortat
Tiraj fortat



A=Evacuare gaze arse;
B=Admisie aer.

Aerul necesar arderii la functionarea cu tiraj fortat a cazanelor este procurat de afara printr-un sistem de admisie-aer. 

La functionarea cu tiraj fortat exista trei posibilitati
·         Admisie/evacuare aer printr-un tub vertical in acoperis;
·         racord pentru peretele exterior;
·         tubulatura concentrica evacuare gaze arse/admisie aer.

Avantajul  cazanelor cu functionare cu tiraj fortat este faptul ca exista mai multe optiuni pentru amplasarea cazanului: in camere, in nise sau in dulapuri.  Nu se monteaza in bai.

Centrale termice cu tiraj fortat sunt ideale pentru apartamentele de bloc. Acest tip de centrale au in dotare un kit tubular dublu, ce asigura alimentarea cu aer, dar si eliminarea gazelor arse. Aerul necesar arderii este adus din exteriorul incaperii, iar montarea unei astfel de centrale nu depinde de marimea marimea incaperii. Aceste centrale termice cu tiraj fortat pot fi montate in incaperi mici, inchise, precum balconul sau debaraua. Fata de centrala termica cu ardere naturala, centralele cu tiraj fortat au un pret mai ridicat, dar merita investitia.

centrale termice tiraj fortat
Tiraj natural si Tiraj fortat

Centralele termice cu tiraj fortat in condensatie se bazeaza in mare parte pe acelasi principiu ca si centralele cu tiraj fortat. Diferenta consta in faptul ca acest tip de centrala cu tiraj fortat in condensatie este dotata cu un recuperator de caldura ce este montat pe kitul de evacuare a gazelor arse, acest recuperator preia o parte din energia emanata de gazele arse si o refoloseste pentru incalzirea apei. 

Centrale termice cu tiraj fortat in condensatie au un randament foarte mare, dar si pretul unei astfel de centrale termice este mai mare decat celelalte doua tipuri: centrale termice cu tiraj natural si tiraj fortat.

Mai multe detalii tehnice si oferte de preturi referitoare la centrale termice condensatie si centrale termice cu tiraj fortat le puteti gasi aici.

Un comentariu:

  1. Buna ziua, m-ar interesa sa gasesc obiecte sanitare de la Roca. Urmeaza sa-mi renovez baia si mi-ar placea sa-mi iau cate ceva de la ei. Lucrati cu materiale si obiecte sanitare de la aceasta firma? Multumesc

    RăspundețiȘtergere