marți, 18 septembrie 2012

Clase energetice


Uniunea Europeana, prin programul de reducere a emisiilor de CO2 pentru a satisface Protocolul de la Kyoto, a impus etichetarea energetica a tuturor produselor pana la 12 kW la racire pentru aparatele de aer conditionat.
Eficienta energetica se clasifica in sapte categorii diferite, incepand de la Clasa A si terminand la Clasa G. Toate clasele au un cod de culoare de la verde (cel mai eficient) la rosu (mai puțin eficient).

Eticheta permite consumatorilor sa compare usor si simplu consumul de energie al diferitelor aparate de acelasi tip.

Cele mai importante elemente care apar pe eticheta energetica sunt:

EER

Indica raportul dintre diviziunea capacitate de racire si puterea consumata in modul de racire. Un REE mai mare, o mai mare eficienta energetica.

EER
Raportul de eficienta energetica


COP

Indica raportul dintre diviziunea dintre capacitatea de incalzire si consumul de putere in modul de racire. Un COP mai mare, o mai mare eficienta energetica.

COP
Coeficient de performanta 

 Eficienta energetica

Vorbim despre eficienta energetica in momentul in care comparam doua produse consumatoare de energie, de acelasi tip dar cu performante diferite. Spre exemplu o masina de spalat fabricata in anii ’60 cu una fabricata in 2012. Vom constata ca masina de spalat moderna, pe langa faptul ca poate executa automat intregul proces de spalare, are un consum energetic net inferior celei fabricate in anii ’60.


clasa energetica
Consumul de energie al masinii de spalat din imagine este aproape dublu fata de  consumul de energie al masinii de spalat moderne


Deci, aparatele electrocasnice moderne utilizeaza in mod semnificativ mai putina energie decat aparatele vechi. Frigiderele moderne, de exemplu, utilizeaza cu 40 la suta mai putina energie decat modelele conventionale realizate in 2001. Daca pe intreg continentul s-ar schimba electrocasnicele mai vechi de zece ani, 20 miliarde kWh de energie electrica ar fi salvata anual, ceea ce inseamna o reducere a emisiilor de CO 2 cu aproape 18 miliarde kg. Iar in Statele Unite economia energetica ar fi de 17 miliarde kWh si de 27 miliarde lb (1,2 × 10 10 kg) de CO 2.

Conform unui studiu din 2009 de la McKinsey & Company inlocuirea aparatelor vechi este una dintre cele mai eficiente masuri globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Sistemele moderne de gestionare a energiei de asemenea, reduce consumul de energie la aparatele de uz inactiv prin inchiderea lor sau punerea lor intr-un mod de consum scazut de energie, dupa o anumita perioada de timp. Multe tari impun identificarea eficientei energetice a aparatelor prin etichetare clara.


masina de spalat vase
Masina de spalat vase cu clasa energetica A


Eficienta energetica se face simtita in special in orele de varf. De exemplu, aparatele de aer conditionat folosesc mai multa energie in timpul dupa-amiezii cand temperatura atmosferica este la cote maxime. Un aparat de aer conditionat cu o eficienta energetica superioara va asigura climatizarea incaperii fara a avea un consum exagerat de energie electrica. Iar o masina de spalat vase de clasa energetica A ce va fi utilizata in timpul serii aproape ca nici nu se va simti in consumul de energie.

In concluzie, alegerea unui aparat electrocasnic cu o eficienta energetica de Clasa A va aduce economie in consumul de energie si va proteja mediul inconjurator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu