miercuri, 18 iulie 2012

Pompe

Pompa este o masina de forta sau un aparat compus de obicei dintr-un cilindru cu piston, manevrat cu mana sau actionat mecanic, folosit pentru a deplasa sau a comprima un fluid. 

Pompa de incendiu este o pompa cu care se arunca apa la distanta pentru a stinge incendiile. 

O clasificare a pompelor de alimentare ar fi urmatoarea:

submersibile (dispuse sub nivelul apei)


pompa
Pompa submersibila


a1) monoetajate - pentru ape murdare- PSI9, PSI11 (piscine, ape reziduale etc)

a2) multietajate - pentru ape curate- PSI70 (alimentari cu apa, mici irigatii etc)
- pentru ape curate- PSI100 (alimentari cu apa, gradinarit etc)  de suprafata


pompa_de_suprafata
Pompa de suprafata

b1) de mica adancime- adancimea maxima a unei pompe autoamorsante de mica adancime este de 10,5m (valoare teoretica la nivelul marii in conditiile in care pierderile pe conducte sunt nule). Peste aceasta valoare apare fenomenul de cavitatie care consta in vaporizarea locala a lichidului aspirat si "ruperea" coloanei de lichid.

b2) de mare adancime- PH25, PH40- pentru a se putea aspira cu pompe de suprafata de la adancimi mari se apeleaza la un artificiu tehnic ce consta in amplasarea tubului Venturi (instrument pentru determinarea vitezei de curgere și a debitului unui curent de fluid într-o conductă)(denumit curent "ejector") direct in apa din put. La instalare pe traseul de aspiratie vor exista astfel doua tevi, pe cea mai groasa apa urmeaza un traseu ascendent iar pe cea mai subtire apa are un traseu descendent.

Adancimea de aspiratie depinde de mai multi parametrii:
  • puterea motorului electric;
  • dimensiunile tubului Venturi;
  • numarul de turbine etc.

O foarte mare importanta pentru functionarea in parametrii a pompelor de mare adancime au urmatoarele:
  • respectarea cu strictete a diametrului interior al tevilor de pe traseul de aspiratie;
  • utilizarea a cat mai putine coturi (maxim 1 cot pe fiecare teava de pe traseul de aspiratie);
  • evitarea utilizarii de fitinguri cu diametre interioare inferioare diametrului interior al tevii;
  • asigurarea unei etanseitati perfecte a imbinarilor;
  • montarea tevilor de pe traseul de aspiratie astfel incat sa se asigure o panta crescatoare inspre hidrofor (aprox. 10º) cu scopul de a se asigura o buna aerisire a pompei si a tevilor.


Majoritatea pompelor de suprafata sau submersibile pot fi echipate si cu mijloace de automatizare.

Dintre mijloacele de automatizare cele mai utilizate sunt:

  • dispozitiv presscontrol- este recomandat atunci cand pompa deserveste un numar mic de punctede consum. De recomandat ca aceste puncte de consum sa nu fie utilizate foarte des pentru a proteja motorul electropompei ce nu trebuie sa depaseasca numarul maxim de porniri pe ora recomandat de fabricant. Daca exista pierderi pe traseul de refulare aceasta automatizare functioneaza defectuos dar decuplarea automata a electropompei in situatia in care dintr- un anumit motiv ramane fara apa, reprezinta un avantaj. Astfel se asigura o protectie foarte utila a electropompelor care aspira dintr- o sursa cu volum redus de apa.
  • grup hidrofor- daca pompa deserveste un numar mare de puncte de consum sau punctele de consum sunt des utilizate.

In situatia utilizarii variantei de automatizare tip hidrofor se impune o corelare a dimensiunii rezervorului hidroforului cu:

  • debitul electropompei;
  • numarul de puncte de consum si cu numarul de utilizari ale acestor puncte in asa mod incat sa nu se depaseasca numarul de porniri/ora recomandat de producatorul pompei. (in mod normal pentru o familie cu 3- 5 persoane si cu 5 puncte de consum este suficient un rezervor de 25L).

Calculul debitului de apa necesar pentru consumatorii casnici:

·        Chiuveta mica - 0.1 l/sec
·        Chiuveta mare - 0.2 l/sec
·        Vas WC - 0.2 l/sec
·        Bideu - 0.1 l/sec
·        Dus - 0.2 l/sec
·        Baie - 0.3 l/sec
·        Masina de spalat - 0.2 l/sec

Pierderile de presiune sunt cauzate de rugozitatea peretilor interiori ai conductelor prin care circula apa. Se va evita utilizarea conductelor cu pierderi de peste 4,5%.

Pierderile de presiune locale sunt cauzate de strangularea conductelor in dreptul robinetilor, supapelor de retinere sau de devieri (coturi, teuri etc).

Orice defectiune sau functionare defectuoasa impune scoaterea din functiune a instalatiei. Pentru constatarea si remedierea defectiunilor apelati la o firma autorizata si nu folositi improvizatii care pot duce la o agravare a problemelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu