Materialele folosite la confectionarea tevilor si fitingurilor pentru instalatii sanitare sunt cupru, oteluri cu calitati diferite, polipropilena, PVC sau polietilena.
1. Cupru
Cuprul, fiind cel mai scump material pentru acest gen de lucrari, necesita interventia meseriasilor pentru realizarea retelelor de instalatii sanitare din cupru. Pentru a efectua asamblarea elementele din cupru vor fi cositorite cu un letcon.
Cuprul este un material rezistent la temperaturi inalte, de aceea este recomandat pentru instalatiile de apa calda si in mod special pentru instalatiile de termoficare.
O instalatie sanitara din cupru are o garantie de 30 de ani, practic, durata de viata este nelimitata. In instalatiile moderne se folosesc mansoane cilindrice ignifuge. Fitingurile sunt din metal. Asamblarea este usurata mult prin folosirea push-fitingurilor care se insurubeaza.
Atentionari: Pentru a nu se produce accidente neplacute prin arsuri si pentru a proteja instalatiile electrice sau materialele aplicate cu adezivi aflate in apropierea tevilor de cupru prin care circula apa la temperaturi mari este necesara acoperirea acestora cu mansoane din materiale izolante. Folositi un manson exterior dintr-un material elastic la acoperirea retelei cu tencuiala. Astfel protejati teava de eventualele lovituri cu dalta daca veti fi nevoiti sa faceti reparatii in acel loc.
2. Otel galvanizat
Teava din otel galvanizat este destul de dificil de montat/demontat. Se intretine greu, apar depuneri de saruri, calcar megneziu pe peretii instalatiilor intr-un timp scurt, ceea ce determina corodarea tevilor din otel galvanizat. De aceea tot mai rar se folosesc tezi din otel galvanizat pentru realizarea unei instalatii sanitare.
Montarea se realizeaza prin folosirea tevilor filetate la capete ce se asambleaza cu fitinguri si racorduri. Ca accesorii, se folosesc sfoara de calti si pasta speciala sau benzi de teflon.
Atentionari: Daca la asamblare se foloseste banda din teflon, insurubarea trebuie executata intr-un singur sens. Prin desurubare se distruge stratul de izolatie, iar refacerea asamblarii presupune inlocuirea teflonului. Demontarea se realizeaza mult mai usor prin incalzirea pieselor cu o sursa de caldura, intrucat dilatarea diferita a acestora faciliteaza desurubarea. Recomandam aplicarea unui manson la trecerea prin zidarie a retelelor din otel galvanizat. Acesta are rolul de a atenua socurile mecanice si a preveni coroziunea cauzata de apa in exces.
3. Polipropilena
Tevile si fitingurile aferente (coturi, reductii, racorduri, mufe, robineti, nipluri, dopuri, distribuitoare, inele, „T“-uri etc.) pot fi fabricate integral din polipropilena (PP). Acesta este un material sintetic. Materialul poate fi deformat la 135 grade C si se topeste, nu arde cu flacara.
Tevile din polipropilena Random-PPR (varianta imbunatatita) sunt folosite atat pentru realizarea de instalatii sanitare cu apa rece si calda cat si pentru realizarea de instalatii de incalzire. Conductele inghetate nu se sparg, ci doar se largesc.
Montajul tevilor si fitingurilor din polipropilena se executa prin sudarea elementelor la o temperatura de circa 260 gradeC.
Durata de viata a tevilor de polipropilena este de pana la 50 de ani.
Atentionari: Sectiunile pieselor de asamblat trebuie sa fie compatibile. Zonele de imbinare trebuie sa aiba o suprafata de lipire cat mai mare. Polipropilena fiind usor elastica poate fi tinuta in tensiune, dar nu fortati! Tevile se pot taia numai cu un cleste special, pentru a fi pastrata sectiunea rotunda. Montarea gresita implica inlocuirea pieselor.
4. Pexal
Conductele din pexal sunt prevazute cu trei straturi suprapuse: polietilena simpla, aluminiu si polietilena reticulata (adica strabatuta de o retea de fire care ii dau rezistenta la presiune). Acestea sunt lipite intre ele cu adezivi speciali. Termenul de garantie al conductelor din pexal este de 10 ani. Calitatile straturilor ne dau o idee despre destinatia produsului. Fitingurile sunt din bronz, alama sau fonta cromata.
Atentionari: Tevile din pexal se folosesc doar pentru destinatiile prevazute in prospect, in care sunt mentionate si straturile de protectie. Realizarea coturilor se obtine prin deformarea manuala a conductelor din pexal. La indoire introduceti in interiorul lor un alt tub flexibil pentru a nu strangula tevile (instalatorul foloseste un arc special). Piulitele se strang „la simtul mainii“, cum spune meseriasul, ca acestea sa nu plesneasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu