luni, 16 iulie 2012

Generatoare electrice

Prnciipiile fundamentale de producere a energie electrice au fost descoperite intre anii 1820 si 1830 de catre omul de stiinta britanic Michael Faraday. Aplicatia principiului de baza este folosita si astazi: energia electrica este generata de miscarea unei bucle de sarma sau a unui disc din cupru intre polii unui magnet.

Energia electrica este cel mai adesea generata de o centrala electrica care transforma alte tipuri de energie in curent electric. Pentru obtinerea curentului electric se folosesc atat motoare termice alimentate cu combustie chimica sau de fisiunea nucleara, cat ci si alte mijloace, cum ar fi energia cinetica a miscarii apei sau a aerului. Exista multe alte tehnologii care pot fi si sunt folosite pentru a genera energie electrica, cum ar fi celulele solare fotovoltaice si energiea geotermala.

Generatorul electric transforma energia mecanica in energie electrica. Transformarea din energia electrica in energie mecanica este facuta de electromotoare. Intre generatorul electric si electromotor nu sunt mari diferente de principiu.

Un conductor electric (miez), spre exemplu un cablu de cupru, atunci cand este miscat in aproprierea unui magnet, va genera prin el curent electric. Miezul poate fi actionat de diverse surse de energie mecanica.

In felul acesta miscarea conductorului intr-un camp magnetic este transformata in energie electrica.

In cazul generatoarelor electrice aceasta miscare de rotatie este realizata de un mic motor cu ardere pe baza de benzina (asemanator cu cel care propulseaza autoturismul).




Generatoarele electrice se folosesc in diferite scopuri si locuri in cazul in care alimentarea la reteaua de energie electrica este dificila sau chiar imposibila. Singurul inconvenient al unui generator este ca nu putem avea mai multa putere decat maximul indicat de fabricant, asa ca trebuie evaluat necesarul de energie inainte de achizitionarea unui generator de curent.

Un generator electric se caracterizeaza prin: 
  • putere de durata (S1);
  • putere max. (S2 2 min),
  • tensiune nominala,
  • frecventa,
  • capacitatea cilindrului;
  • capacitatea rezervorului;

consumul la 2/3 sarcina. 

Generatorul electric va alimenta dispozitive care au putere reactiva (pompe, bormasini, aer condidionat, compresor etc) si dispozitive cu putere rezistiva (becurile standard, aparatul de cafea, ondulatorul, fripteuza etc).

Dispozitivele cu putere reactiva consuma cam de 3 ori mai multa putere in momentul pornirii decat in timpul functionarii. Asadar, daca un dispozitiv are o putere de functionare de 300 W, generatorul electric va fi obligat, la pornirea dispozitivului, sa genereze in jur de 900 W (300 x 3).

Nu este indicat ca generatorul sa fie folosit la capacitatea sa maxima mai mult de 25 minute. Apar riscuri de deteriorare.

Performantele unui generator sunt conditionate de anumiti factori externi cum ar fi: altitudinea (puterea generatorului scade cu 5.75% pentru fiecare 500 metri de altitudine); temperatura (puterea generatorului se reduce cu 1% pentru fiecare 10 grade peste 30 de grade Celsius); cablurile de legatura (un cablu de legatura trebuie sa aiba o dimensiune reglementata pentru siguranta utilizarii, si pentru a preveni pierderea de putere prin supraincalzire).


In alegerea unui generator electric trebuie sa tinem cont de necesitatile de energie electrica care trebuie generata si de factorii externi ce pot influenta functionarea corecta a generatorului electric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu