luni, 25 iunie 2012

Radiatoare

Prin definitie, radiatoarele sunt dispozitive  tubulare prin care circula un fluid (apa, ulei etc) cald sau rece si care emit radiatii cu scopul de a incalzi sau raci mediul inconjurator.
Cele mai cunoscute  radiatoare sunt caloriferele. Sistemul de incalzirea centrala cu apa calda impune existenta  caloriferelor care transmit direct caldura in mediul ambient prin convectie libera. Radiatoarele pot fi din  otel, aluminiu sau fonta.

radiatoare_din_otel
Radiatoare din otel
Radiatoarele din otel sunt formate din table ambutisate  (prelucrate prin deformare plastica, la cald sau la rece), si sudate. Sunt realizate in mai multe tipodimensiuni. Se incalzesc mult mai repede deoarece au masa proprie mult mai mica si contin mai putina apa in ele. Radiatoarele din otel sunt cele mai ieftine, dar si cele mai putin durabile. Ca urmare a diferentelor destul de mari de temperatura intr-un timp scurt la care este supus startul anticoroziv este posibil sa crape iar in acest caz durabilitatea lor este mica, garantia oferita de producator nedepasind 10 ani.

Radiatoarele de otel se impart in radiatoare de :
  • tip 11 (cu un singur panou de incalzire);
  • tip 22  ; 
  • tip 33.
Diferenta dintre ele consta in grosime exprimata in mm.
Sunt compatibile cu orice sistem de instalatii, asigura caldura in orice spatiu.

radiatoare_din_aluminiu
Radiatoare din aluminiu
Radiatoarele din aluminiu sunt realizate din corpuri turnate sau extrudate (deformare plastica) asamblate intre ele cu nipluri, ceea ce permite o mare flexibilitate in exploatarea spatiului disponibil pentru amplasarea lor. Timp de incalzire redus. Pret si durabilitate medie, garantia oferita fiind pentru 15 ani. Folosirea tevilor de cupru nu este recomandata deoarece in urma reactiei electrochimice dintre aluminiu si cupru apare coroziunea electrochimica pe interiorul radiatorului..

Atuul acestor radiatoare este design-ul deosebit care face posibila amplasarea lor in orice spatiu.

Se regasesc intr-o multitudine  de inaltimi pentru a satisface toate cerintele.

radiatoare_din_fonta
Radiatoare din fonta
Radiatoarele din fonta sunt concepute sa lucreze in instalatii de termoficare, la presiuni relativ mari, necesare pentru incalzirea cladirilor inalte. Ele sunt realizate din elementi asamblati cu nipluri. Dimensiunile  elementilor sunt standardizate, atat pentru elementii cu sectiune circulara a coloanelor, cat si pentru cei cu sectiune a coloanelor eliptice ceea ce permite inlocuirea, agaugarea sau eliminarea unuia sau a mai multor elementi fara probleme. Ele sunt foarte rezistente la coroziune si, la o exploatare corecta au o durabilitate foarte mare, iar producatorii ofera la ele garantii si de 25 de ani. Tehnologia de turnare este scumpa, ca urmare au un pret relativ mare.

Ca avantaj mentionam inertia termica mare, lucru favorabil la exploatarea centralelor de apartament care lucreaza in regim intermitent. Varietatea mare de inaltimi si de numar de elementi asigura adaptarea la orice spatiu.
Dezavantaj: fonta este casanta, radiatoarele putandu-se sparge la socuri. 

Mai multe detalii  tehnice si oferte de preturi referitoare la radiatoare le puteti  gasi radiatoare din otel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu