vineri, 29 iunie 2012

Convectoare

Suntem in plina vara. E vremea concediilor, a relaxarii. Dar sa nu uitati ca timpul trece repede si toamna ne va bate  in usi cat de curand.  Este posibil ca locuinta ta sa nu fie racordata la sistemul de termoficare al orasului si nici nu-ti poti permite achizitionarea unei centrale termice sau pur si simplu doresti mai mult confort in camera. O solutie la indemana oricui ar putea fi folosirea unui convector.

Convectorul  este un aparat cu un principiu de functionare destul de simplu. Aerul rece din incapere patrunde  prin partea inferioara a aparatului, este incalzit si apoi evacuate prin partea de sus. Pe piata se gasesc diferite modele si tipuri de convectoare .


convector_electric
Convector

Convectorele electrice transforma energia electrica in energie termica, au doua sau trei trepte de incalzire in functie de puterea pe care o poate genera aparatul si sunt mai ieftine. Convectorul electric poate functiona la o temperatura cuprinsa intre 5 si 30 grade Celsius.  Modificarea temperaturii din incapere se poate face intr-un timp scurt datorita curentilor de aer ce se formeaza.

Avantaje:

- au un profil subtire, nu ocupa spatiu mare;
- au incorporate un termostat de reglaj si unul de siguranta;
- se monteaza pe perete;
- au o functionare silentioasa.


Convectorele pe gaz cu camera inchisa sunt mai scumpe dar au o eficienta mai mare.

Conform cercetarilor, randamentul mediu al convectoarelor de gaz depaseste randamentul centralelor de incalzire cu gaz. Cazanele cu gaz nefiind situate in incaperea care urmeaza a fi incalzita, o parte din energia termica se pierde pe circuit. Randamentul prescris ale convectoarelor pe gaz este de 82-90% stabilit de standarde, aceeasi cu valorile prescrise pentru centralele termice pe gaz. Daca se se iau in calcul cheltuielile aferente pentru incalzirea aceleiasi incaperi, se poate stabili ca, cheltuielile de investitie si de mentinere in functiune ale convectoarelor pe gaz sunt cele mai reduse.

Convector pe gaz cu camera inchisa

Amplasarea in lociunta

Cea mai buna alegere este montarea unui convector de perete. Este bine ca acesta sa fie amplasat in  zona ferestrei pentru a prelua aerul rece. Grosimea unui convector de perete nefiind mai mare 10 cm, ocupa putin spatiu.

Se poate bransa direct in reteaua de energie electrica fara a mai ocupa o priza. Oricum, este bine ca montarea sa se realizeze de catre o echipa de specialisti care vor raspunde pentru siguranta montarii.

Daca optezi pentru un convector mobil, este bine sa ai in vedere usurinta deplasarii acestuia. In cazul in care il transporti dintr-o incapere in alta, convectorul  nu trebuie sa agate suprafetele de contact (podea, covor, mocheta). In caz contrar, riscul de incendiu este ridicat.

Convectorul poate fi instalat in orice incapere a apartamentului, inclusiv in baie. Important este ca aparatul sa fie prins pe un perete fara risc de umezire, pentru a evita accidentele.


Convectoare, prompt-service,


O temperatura constanta in incapere se mentine  prin intermediul termostatului reglabil si senzorului de caldura.
Termostatul porneste sau opreste aparatul in momentul in care sesizeaza schimbarea de temperatura in incapere fara a fi nevoiti sa actionam intrerupatorul manual. Consumul de energie va fi redus doarece aparatul va functiona pana la obtinerea temperaturii dorite. Daca  se folosesc mai multe convectoare sau sisteme aditionale de incalzire in aceeasi incapere, este necesar un termostat de camera. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu