miercuri, 27 iunie 2012

Boilere

Pentru a obtine apa calda menajera necesare unei locuinte fara a fi racordati la reteaua de termoficare a localitatii, este necesara instalarea unui boiler.

Boilerele sunt recipiente inchise, metalice folosite la incalzirea apei. Acestea pot functiona cu mai multe tipuri de energie: combustibili solizi, gaze sau curent electric. 

In functie de tipul de energie folosita, boilerele se impart in:
Boilere, prompt-service, rel=author, electrice, termoelectrice, gaze, lemne

Boilere electrice

Boilerele electrice folosesc ca sursa de energie curentul electric. Sunt cele mai cerute boilere pe piata noastra. Usor de montat si intretinut, fara a necesita protectii speciale. In constructia acestora se folosesc materiale rezistente si de calitate. Prezinta siguranta. Pretul variaza in functie de performanta, design si capacitate. Pot incalzi un volum de pana la 500l de apa. 

 



Boilere, prompt-service, rel=author, electrice, termoelectrice, gaze, lemne
Boilere termoelectrice
 Boilerele termoelectrice au sursa dubla de incalzire. Au o serpentina prin care circula agentul termic incalzit de centrala, ce va forma un transfer de caldura catre apa din boiler. De asemenea, boilerele sunt dotate cu o siguranta electrica ce poate incalzi independent apa in cazurile in care nu  porniti centrala termica. Au un pret relativ scazut fata de alte tipuri de biolere si prezinta avantajul dublei surse de incalzire.





Boilere, prompt-service, rel=author, electrice, termoelectrice, gaze, lemne
Boilere pe gaz
Boilerele pe gaz sunt dotate cu arzator de gaz. Pot functiona pe gaz metan sau GPL si nu au nevoie de alimentare electrica. Au un pret mediu de achizitie cu toate ca au capacitate mare de incalzire. Bilerere pe gaz pot incalzi pana la 1.000 l de apa. Inainte de instalarea unui boiler pe gaz, trebuie sa se tina seama de cateva reguli pentru evitarea eventualelor neplaceri si incidente. La  verificarea  scurgerilor de gaze, folositi solutii special realizate in acest sens. Nu folositi flacara deschisa deoarece poate aparea riscul de explozie! Boilerul pe gaz nu trebuie instalat deasupra unor surse de caldura precum un aragaz, un cuptor sau un radiator.


Boilere, prompt-service, rel=author, electrice, termoelectrice, gaze, lemne
Boilere pe lemne

Boilerele pe lemne polueaza mult mai putin fata de boilerele care functioneaza pe baza de gaz. Acest tip de boilere se preteaza pentru locuintele care sunt incalzite in principal cu lemne. Diversele modele sunt prevazute cu rezistenta electrica, pentru un plus de performanta si confort in utilizare. Atunci cand un model de boiler pe lemne este prevazut cu rezistenta electrica, trebuie sa se aiba in vedere realizarea corespunzatoare a partii electrice in asa fel incat sa se asigure siguranta utilizatorului si a folosirii aparatului. Pentru o buna functionare a boilerelor pe lemne, este nevoie anual de operatii de intretinere. Acestea asigura si o eficienta pe termen lung a boilerului si functionarea la capacitate maxima, cu posibilitatea aparitiei de defectiuni redusa la minim. 

Boilerele  mixte au si ele sursa dubla de incalzire dar in loc de serpentine pentru circulatia agentului termic sunt prevazute cu arzatoare pentru combustibil solid.  Au o capacitate medie si un pret relativ mic fata de celelalte tipuri de boilere.

Boilerele cu 2 serpentine folosite pentru producerea de apa calda menajera, prin combinarea cu un sistem de energie solara sau unul clasic. Este posibila montarea unui panou de control al circuitului de apa pentru sisteme solare. Energia solara este nepoluanta si gratuita. Pentru aceasta este nevoie de instalarea de panouri solare pe acoperisul casei, care sa capteze energia solara pe care o va converti in energie termica. 

Boilerele cu 2 serpentine sunt prevazute si cu un indicator al temperaturii apei in boiler. Aparatul poate fi prevazut si cu un incalzitor electric, cu o conducta de iesire, care este folosita pentru recircularea apei calde in instalatii. Pretul variaza in functie de capacitate si performante. Volumul de apa din boiler putand ajunge si la 5.000l.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu