joi, 26 iulie 2012

Tipuri de teava pentru instalatii


In instalatiile sanitare si de incalzire se folosesc diferite tipuri de tevi:

Tevi din plumb. Plumbul este primul material utilizat in instalatiile de apa. 
Exista doua feluri de tevi din plumb: de presiune si de scurgere (pentru canalizari). Asamblarea se face prin lipire cu aliaj de cositor. Plumbul se utilizeaza ca element de legatura la unele obiecte sanitare, pentru apele uzate radioactive sau in laboratoare, pentru evacuarea apelor uzate corozive. Este din ce in ce mai rar utilizat in instalatiile de canalizare, iar UE a interzis folosirea plumbului in instalatiile de apa, datorita pericolului pe care il prezinta asupra sanatatii (metal greu care provoaca in timp otravirea organismului). Apele potabile cu un continut normal de dioxid de carbon pot trece prin conductele de plumb fara a exista pericolul intoxicarii cu plumb. Dar apele bogate in dioxid de carbon dizolva stratul de carbonat de plumb de la suprafata conductei prin formarea carbonatului de acid de plumb solubil. Astfel conductele de plumb se corodeaza, iar apa devine toxica. Intoxicatiile cu plumb sunt foarte periculoase.
tevi din plumb
Tevi din plumb
Tevi din azbociment. Azbocimentul se obtine prin amestecul de ciment, fibre de azbest si apa. Conductele de azbociment au greutate redusa, rezista bine la presiune, indoire, inghet, temperaturi inalte, foc. Dar sunt casante, nu rezista la lovituri si socuri. Se utilizeaza la aductiunile de apa si la retelele de canalizare. Inspirate in plamani, fibrele de azbest au o influenta negativa asupra sanatatii, provocand cancer. In tara noastra conductele de azbociment sunt inlocuite cu tevi din plastic.
tevi azbociment
Tevi azbociment
Tevi din sticla. Sticla folosita la tevi se fabrica din borosilicat cu slab continut alcalin si are un coeficient de dilatare termica redus. Sticla este foarte casanta de aceea tevile din sticla sunt utilizate in special pentru evacuarea lichidelor corozive in industria chimica, farmaceutica si alimentara.
tevi din sticla
Tevi din sticla
Tevi din plastic. Conductele din plastic sunt confectionate din una sau mai multe substante organice polimerice (material plastic). Materialul plastic poate fi usor prelucrat sub forma de tevi daca este supus la temperaturi ridicate si la presiune. Costul de fabricatie este redus, greutate redusa, flexibilitate ridicata, rezistenta ridicata la coroziune. Tevile din plastic prezinta urmatoarele dezavantaje: rezistenta redusa la foc, producere de gaze toxice in momentul arderii; rezistenta redusa la solventi, nu pot suporta presiuni mari la temperaturi inalte; unele materiale plastice isi pot modifica structura daca sunt expuse timp indelungat la razele solare. Acest tip de tevi trebuie sa fie protejate la socuri mecanice. Durata de viata depinde de temperatura de functionare. Cu cat temperatura este mai mica, rigiditatea mecanica este mai mare.
tevi din plastic
Tevi din plastic
In ultimul timp, in instalatii se utilizeaza tot mai mult tevile multistrat care combina avantajele tevilor din plastic cu avantajele tevilor metalice. Suprafata interioara a tubului din material plastic prelungeste durata de viata a conductei, fiind neteda din punct de vedere hidraulic. Stratul de metal intermediar asigura rezistenta impotriva suprapresiunilor, uniformitatea profilului, elimina dilatarile termice importante. Stratul de plastic exterior este un strat de protectie. Asamblarile se realizeaza cu fitinguri din alama cu suprafata nichelata, care au o durata de viata lunga.

tevi multistrat instalatii
Teava multistrat
Teava multistrat se imbina cu usurinta si are avantaje tehnice. Stratul exterior al instalatiei se comporta ca o bariera acustica reducand nivelul de zgomot.
Daca apar probleme in legatura cu conductele din plastic inseamna ca s-au facut urmatoarele greseli: combinarea si amestecarea produselor de la mai multi producatori diferiti, sau cu specificatii tehnice diferite (acelasi tip generic de teava prezinta diferente de la producator la producator); combinarea plasticului cu alte materiale care au o durata de viata mai mica (de exemplu sistemul de distributie al apei se executa din plastic, iar distribuitorul din otel); nu se respecta prescriptiile de montaj stipulate de catre producator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu